Cargo

Feature Film by Gilles Coulier.

When the craggy patriarch of a struggling North Sea fishing company falls overboard of his vessel, his eldest son has to take over the family business, igniting dark tensions between three brothers. Stern and serious Jean is a single father to an 8-year-old and sees a dying fisheries business as having no possible future. Younger sibling Francis must hide his secret love affair and desperately wants to escape to seek happiness. Only black sheep William, returning home to an indifferent welcome, wants to carry on the family trade.Cargo

Cargo is a story about how desperation can bring a family to the edge of destruction.

Developed within TorinoFilmlab.

Opening night Film Festival Ostend with over 3.500 spectators.

Awards & Selections: San Sebastian Film Festival, BFI London Film Festival, Thessaloniki Film Festival (Best Screenplay Award), Talinn Black Nights, Les Arcs Film Festival, Torino Film Festival, Göteborg Film Festival, Netherlands Film Festival,…

RELEASE BELGIUM 13.9.2017

Kinepolis Brugge, Rio (De Haan), Kinepolis Oostende, Les Films du Bord du Mer (Oostende), Cinema Koksijde, Kinepolis Kortrijk, Buda (Kortrijk), Cityscoop (Roeselare).
Kinepolis Gent, Studio Skoop (Gent), Siniscoop (Sint-Niklaas), Cinema Albert (Dendermonde).
Kinepolis Hasselt, Euroscoop (Genk), Roxy (Koersel), Cinema Cameo (Sint-Truiden).
Kinepolis Brussel, Vendome (Brussel).
Cinema Zed (Leuven).
Kinepolis Antwerpen, Cartoons (Antwerpen), UGC (Antwerpen), UGC (Mechelen).

RELEASE HOLLAND 28.9.2017

--
 
Cargo is het ruwe verhaal van een gezin dat wordt gedreven tot de rand van de afgrond. De drie broers worden vertolkt door Sam Louwyck (Jean), Wim Willaert (Francis) en Sebastien Dewaele(William).  Naast hen zijn er ook rollen weggelegd voor Roland Van Campenhout (Leon), Josse De Pauw, Chiel Vande Vyvere, Gilles De Schryver en Mathias Sercu. Het scenario werd geschreven door Gilles Coulier en Tom Dupont.  Achter de camera stond David Williamson die tevens Bevergem voor zijn rekening nam. Tom Denoyette stond in voor de montage.
 
In het ijskoude water van de Noordzee valt Leon Broucke overboord uit zijn vissersboot, recht voor de ogen van zijn oudste zoon Jean. Leon verzeilt in een diepe coma en laat Jean achter met het familiebedrijf en een enorme schuldenberg. Na het ongeval van Leon komen tal van onuitgesproken conflicten tussen Jean en zijn twee broers aan de oppervlakte.  Francis wordt verscheurd tussen de keuze voor zijn familie en zijn geheime liefde.  William komt terug thuis om te ontsnappen aan zijn leven in de misdaad.  Jean worstelt met zijn nieuwe rol als patriarch en keert zich tot het criminele milieu van William om een betere toekomst te kunnen geven aan zijn 8-jarige zoon. 
 
'Cargo' is een productie van Gilles Coulier, Gilles De Schryver en Wouter Sap voor productiehuis De Wereldvrede in coproductie met het Nederlandse productiehuis Halal Pictures, het Franse Chevaldeuxtrois en zender Eén. Het project kon rekenen op steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams Minister van Cultuur Sven Gatz en werd bijkomend ondersteund door het economisch Fonds Screen Flanders, een initiatief onder de bevoegdheid van Vlaams Minister van Economie Philippe Muyters en Minister van Cultuur Sven Gatz.  Met ook de steun van stad Oostende, het Nederlands Filmfonds, Telenet, Casa Kafka Pictures, de Tax Shelter van de Belgische Overheid, de Marine en TorinoFilmLab.  Kinepolis Film Distribution (KFD) brengt de film vanaf 13 september in de Belgische bioscopen - Dutch Film Works (DFW) staat in voor de release in Nederland. 

 

 

directed by Gilles Coulier

written by Gilles Coulier & Tom Dupont

produced by Gilles Coulier, Gilles De Schryver & Wouter Sap

in coproduction with Halal Pictures, Chevaldeuxtrois & één

with the support of the Flanders Audiovisual Fund (VAF)

supported by Screen Flanders, The Netherlands Film Fund, Dutch Filmworks, Telenet, The city of Ostend, Casa Kafka Pictures, Casa Kafka Pictures Movie Tax Shelter empowered by Belfius & TorinoFilmLab

executive producers Gijs Kerbosch, Gijs Determeijer, Roel Oude Nijhuis, Olivier Goris, Heidi Hermans, Jérémy Forni & Pierre-Louis Cassou

sales Wide Management

DOP David Williamson

editor Tom Denoyette

art director Philippe Bertin

costume design Valerie Le Roy & Charlotte Goethals

hair & makeup Evalotte Oosterop

production sound mixer Matthias Hillegeer

re-recording mixer Pedro Van der Eecken

sound designer Vincent Sinceretti

music composed by Liesa Van der Aa

line producer Bart Van Dijck

locations Thomas Koopmans

 

 

Cargo cast

Cargo crew

Cargo stills

Awards & nominations

Participant Torino Film Lab2015
E-mission2016
San Sebastian New Directors Competition2017
Opening Film Film Festival Oostende2017
BFI London First Features Competition2017
Black Nights Film Festival Tallinn Official selection2017
Thessaloniki International Film Festival Official selection2017
Malatya International Film Festival Official selection 2017
Thessaloniki International Film Festival - Best Screenplay2017
Festival de Cinéma Européen des Arcs2017
Les Magritte du Cinéma Nomination Best Flemish Film 2017
Göteborg Film festival New Voices Competition 2018
Titanic Film Fest Budapest2018
Febiofest Praag2018

Reviews

Gilles Coulier en David Williamson tonen in ingehouden doses hun virtuositeit, zoals in de magistrale openingsscène op de vissersboot. Samen scheppen ze een stemmig, donker sfeertje, terwijl Liesa Van der Aa een opwindende soundtrack schreef bij de striemende regen.

 

De Standaard

Een meeslepend verhaal, een geloofwaardig universum, oog voor detail en overtuigende acteerprestaties. Met Cargo speelt er eindelijk weer een Vlaamse film in de zalen waar we trots op mogen zijn.

De Morgen

Oostende en de donkergrijze Noordzee vormen een fraai decor voor Couliers relatie drama en met onder meer Sam Louwyck, Wim Willaert en Roland Van Campenhout haalt hij acteurs voor de camera die behalve geloofwaardig gegroefde koppen ook het nodige authentieke acteertalent meebrengen.

Metro

In het verhaal golft een prachtige elegische toon, de sfeer op de vissersboot is goed getroffen en Louwyck is beresterk als de stille visser.

Humo

Cargo is meer dan mooi filmerij en zoekt op ambitieuze wijze een visuele taal om iets te zeggen over de wereld waarin we leven en vissen.

Knack Focus

Coulier toont zich wel een intelligente precieze filmmaker die ook uit een ander vaatje kan tappen dan in zijn tv serie Bevergem.

Gazet van Antwerpen

Ruwe ruige cinema die niet terugdeinst voor de hardheid van een vissersbestaan Meerdere scènes halen vlot zes zeven beaufort.

Bruzz

Het langverwachte bioscoopfilmdebuut van Gilles Bevergem Coulier is ruig, oorverdovend, stuurloos, rumoerig en onverzettelijk.

Filmmagie

Voor zijn debuutfilm schetst Gilles Coulier een rijkelijke omgeving van sfeer met uitstekende acteurs.

Le Vif

Cargo kaart een complexe problematiek aan, bestaande uit familiale spanningen en misverstanden. Dit universeel verhaal wordt uitstekend vertolkt door een cast waarin Sam Louwyck, Wim Willaert en Sebastien Dewaele uitblinken.

Le Soir