12.01.16

Bevergem uitgenodigd op filmfestival Rotterdam

De Canvas-reeks Bevergem is uitgenodigd voor Episodic/Epidemic, een nieuwe sectie van het Internationaal Filmfestival van Rotterdam (IFFR, 27 januari-7 februari) die focust op de overlap tussen film en televisie. De absurde fictiereeks van Gilles Coulier met stand-upcomedian Freddy De Vadder als spilfiguur, maakt zo zijn Nederlandse debuut.

De Cronenbergiaanse titel van het programma Episodic/Epidemic komt van de idee dat televisiereeksen uitgegroeid zijn tot culturele en economische fenomenen die zich verspreiden als ware virussen. Ze domineren niet enkel onze dagelijks conversaties, maar hebben ook een impact op filmmakers die meer dan ooit de stap zetten van film naar televisie alsook op filmfestivals die steeds vaker reeksen programmeren, zoals bijvoorbeeld Toronto, Berlijn of Sundance. Met Episodic/Epidemic, de opvolger van het Changing Channels-programma, wil het IFFR dan ook reeksen met een grote cinematografische waarde vertonen waarbij de kijker zich de vraagt stelt waar de grens ligt tussen film en televisie. 

Bevergem was eerder al geselecteerd voor het professionele luik van Séries Mania, het toonaangevende televisiefestival in Parijs. Daarnaast werden de laatste vier afleveringen in première voorgesteld als onderdeel van de sectie Serial Madness tijdens Film Fest Gent in oktober. Die maand liep Bevergem bij ons ook op Canvas waar het meteen scoorde met een gemiddeld marktaandeel van 24,5%. Met de vertoning tijdens het IFFR wordt de reeks nu ook voor het eerst aan een Nederlands publiek voorgesteld.

Deze absurde fictiereeks draait volledig rond een West-Vlaams dorp en zijn ontspoorde inwoners, gedreven door misplaatste ambitie en ijdelheid. Een waanzinnig universum in een regie van Gilles Coulier met onder andere Bart Vanneste als Freddy De Vadder, Piet De Praitere, Wim Willaert, Maaike Cafmeyer, Ann Tuts, Zouzou Ben Chikha en Wannes Cappelle. 

Bevergem werd geproduceerd door Gilles De Schryver voor De Wereldvrede en Canvas. De reeks kon rekenen op steun van het VAF/Mediafonds van Vlaams minister van Media Sven Gatz en werd bijkomend ondersteund door het economisch fonds Screen Flanders, een initiatief onder de bevoegdheid van Minister van Economie Philippe Muyters en Minister van Cultuur Gatz.