07.11.23

Holy Rosita opent Filmfestival Oostende

Holy Rosita, het debuut van Wannes Destoop, opent de 16de editie van Filmfestival Oostende. Op vrijdag 26 januari 2024 gaat de film in wereldpremière en dit in aanwezigheid van regisseur Wannes Destoop en de voltallige cast, nl. Daphne Agten, Delfine Bafort, Mieke De Groote, Janne Desmet en de jonge Cilou David.

Holy Rosita gaat over de goedlachse, graag geziene Rosita die een vurige kinderwens heeft. De mensen rond haar vinden dit onverantwoord omdat ze amper voor zichzelf kan zorgen. Wanneer Rosita toch zwanger wordt, besluit ze het geheim te houden. Cinéart brengt de film op 14 februari uit in de bioscoop. 

Regisseur Wannes Destoop maakte eerder al de VRT/CANVAS - reeks Albatros en won in 2011 de Juryprijs op het Filmfestival van Cannes met de kortfilm Badpakje 46. De opnames van Holy Rosita vonden o.a. plaats in Oostende en Destoop heeft een sterke band met het filmfestival. Zijn beide kortfilms (Badpakje 46 en Billy the Bully) werden er vertoond en hij is al jaren één van de vaste bezoekers tijdens het festival. Hij is dus zeer vereerd om met Holy Rosita het festival te openen. 
 
"Ik wil met ‘Holy Rosita’ een hoopvol hartverwarmend verhaal brengen, over moeders en kinderen, over kwetsbare zielen, die door de maatschappij als buitenbeentjes worden bestempeld maar die ook recht hebben op geluk. ‘Holy Rosita’ is een oproep om zorg te dragen voor elkaar, in een maatschappij waar individualisme primeert." – Wannes Destoop.
 
De keuze voor Holy Rosita als openingsfilm past perfect binnen het thema van FFO24, aldus Artistiek Directeur van Filmfestival Oostende Peter Craeymeersch.  “Destoop is een regisseur met een heel eigen signatuur. Hij vertelt verhalen waarin de protagonisten mensen zijn die vaak een bijrol spelen in onze maatschappij. Hij geeft hen een stem, toont ons hun diepste gevoelens en opent onze soms vastgeroeste blik op de wereld. Met ‘Holy Rosita’ vindt hij opnieuw de juiste balans. Zonder zich op te dringen, brengt hij een verhaal waar we ons hoofd niet voor kunnen wegdraaien.” – Peter Craeymeersch. 

Nieuwkomer Daphne Agten vertolkt op fenomenale wijze Rosita en wordt daarin bijgestaan door o.a. Delfine Bafort, Mieke De Groote, Janne Desmet en de jonge Cilou David. Het scenario schreef Destoop samen met ‘Albatros’-collega’s Tom Dupont en actrice Janne Desmet. Ook voor het camerawerk deed de regisseur weer beroep op DoP Dries Delputte (‘H4Z4RD’).
 
De Wereldvrede produceerde eerder al de langspeelfilm Cargo van Gilles Coulier, die ook in Oostende opende, maar is ook verantwoordelijk voor de succesvolle  en gelauwerde televisiereeksen Bevergem, Albatros en Roomies. Holy Rosita is hun tweede langspeelfilm.
 
Holy Rosita is een productie van Gilles Coulier, Gilles De Schryver en Wouter Sap voor De Wereldvrede met de steun van Screen Flanders, VRT/Eén, Telenet, Stad Oostende, Stad Waregem, Ouwen Duiker, Solucious, Casper en met de hulp va Tax Shelter maatregel van de Belgische Overheid, in samenwerking met Flanders Tax Shelter. De film kwam tot stand met de steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon.
 
Distributeur Cinéart brengt de film in de Belgische zalen op 14 februari 2024.