19.10.17

Gilles Coulier ontvangt prestigieuze Cultuurprijs

Slechts enkele dagen nadat hij de Knack Focus Jo Röpcke Award 2017 in ontvangst mocht nemen en nog maar net terug van een erg gesmaakte passage op het London Film Festival, krijgt 'Cargo'-regisseur Gilles Coulier opnieuw een mooie onderscheiding: hij werd zopas uitgeroepen als laureaat van de KU Leuven Cultuurprijs 2017-2018. 

De Cultuurprijs KU Leuven, ter waarde van 10.000 euro, wordt tweejaarlijks uitgereikt aan een vernieuwend Belgisch kunstenaar (m/v) die zich verdienstelijk heeft gemaakt op het vlak van vorming en/of onderzoek in de kunsten. In 2017-2018 wordt de Cultuurprijs KU Leuven uitgereikt binnen de discipline ‘televisie en film’ en koos de jury dus voor regisseur, scenarist en producent Gilles Coulier (°1986, Brugge). 

"Als ik kijk naar de vorige laureaten van de Cultuurprijs – stuk voor stuk grote namen – kan ik me alleen maar vereerd voelen", zegt Gilles Coulier. "Maar ik wil niet naast mijn schoenen lopen. Ik heb ook al opdoffers gekregen. Maar zoiets houdt je met je voeten op de grond en dwingt je om de volgende keer nog beter te doen."

De Cultuurprijs, mogelijk gemaakt door het Fonds Blanlin-Evrart, werd uitgereikt door Professor Bart Raymaekers, vicerector van de groep humane wetenschappen en cultuur-, kunst- en erfgoedbeleid, in Cinema ZED Vesalius in Leuven. 

Na de kortfilms 'IJsland' (2009) en 'Mont Blanc' (2012), die beiden werden geselecteerd voor het filmfestival van Cannes, en de tv-serie 'Bevergem', in 2015 te zien op Canvas, waagde Gilles Coulier zich in 2017 voor het eerst aan een volwaardige bioscoopfilm. 'Cargo' vertelt het verhaal van drie Oostendse vissersbroers die hun bedrijf boven water moeten houden na de dood van hun vader. Momenteel legt Coulier de laatste hand aan 'De Dag', een nieuwe fictiereeks voor Telenet en VIER, geschreven door Jonas Geirnaert en Julie Mahieu. In 2013 richtte de filmmaker samen met acteur Gilles De Schryver het productiehuis De Wereldvrede op.